Interviews og cases
Unge på kanten af samfundet med problemer præget af kriminalitet, misbrug og social udsathed rimer måske ikke lige umiddelbart på beskæftigelse, bæredygtighed og produktion af shelters og fuglekasser af genbrugstræ med mere. Men det gør det hos den socialøkonomiske virksomhed HUMAN Results, som Woods By HUMAN Results er en niche i. HUMAN Results har indgået et unikt partnerskab med blandt andet Birch Ejendomme, som både giver beskæftigelse til unge på kanten og sikrer, at overskudstræ fra byggepladserne rundt omkring genanvendes. Her får de unge en ny chance og et fællesskab, som giver dem håb for fremtiden. Projektet Rummelig Genstart har mødtes med Carina, der er stifter af HUMAN Results og har egenfinansieret Woods By HUMAN Results, og Thomas, der er Projektleder af Woods. Vi har fået et indblik i, hvorfor lige netop de kan noget helt særligt, selvom det på mange måder er mod alle odds.
På billedet ses nogle af de unge, som er del af Woods By HUMAN Results
Værksted som frirum og værested
’Det er mange udfordringer, de unge står med. Og det er det, vi starter hver dag med kl. 09, når de unge møder ind og der er Tjek In. Så tager vi en runde og kører dem alle sammen igennem og får en føling af, hvordan har de her unge gutter det? Jeg kan mærke, når én eller to af dem hænger i bremsen. Og så er det jo netop dem, jeg tager med på genbrugspladsen, for mange gange så er det jo dér, man lige kan få sig en god snak ,og man kommer ind til kernen. Vores værksted, det er deres frirum. Det er her, hvor de kan få nogle gode snakke, og hvor de griner og hygger sig. De kommer alle sammen fra mere eller mindre det samme, hvor der er flere fællesnævnere med kriminalitet, misbrug, svigt og manglende uddannelse’, siger Thomas Leth, som er projektleder og som sammen med de unge er med til at lave virksomhedens træprodukter.
HUMAN Results / Woods er ejet af ildsjælen Carina Fisker, som fortæller møderne prioriteres holdt hos dem i deres mødelokale med stort vindue med udsigt til værkstedet. ’Så kan sagsbehandlerne og de andre eksterne samarbejdspartnere, som vi ’deler’ de unge med se, hvad det er, de unge går af laver. Det er de, vores målgruppe dybt afhængige af, så de kan have et tåleligt liv, og man præcist kan se og forstå, hvad de laver, får ud af det, og det er vigtigt,’ understreger Carina.
De unge er selv med til at strukturere dagen, men det er ikke altid, at det går efter planen ifølge Thomas og Carina.
’Om morgenen når de tjekker ind, så har vi selvfølgelig en dagsplan for, hvad vi skal blandt andet med varer, der skal køres ud, og vi skal på genbrugspladsen. Nogle af de unge er måske gode til selv at gå i gang, og nogle andre skal have lidt mere hjælp til det, mens nogle andre er lidt usikre på det til at starte med’, siger Thomas, og inden han når at sige mere, indskyder Carina:
’Og nogle er ligeglade, for de er påvirkede af stoffer. Der er ikke én af de unge her, der ikke har haft et hardcore misbrug. Der er ikke én, der ikke har haft en dom. Der er ikke én, der ikke har haft et kommende retsmøde. Der er ikke én, der ikke har haft nogle nye sigtelser. Eller stået uden bolig. Eller stået uden for systemet. Det kender de alle sammen.’ Thomas følger op på Carinas benhårde konstatering og siger:
’Og derfor tror jeg også, at det er vigtigt netop at have den forståelse for drengene, at de ved, at jeg bare er Thomas. Jeg er ikke ham, der står og dunker dem i hovedet. Det er faktisk okay at sige til mig om morgenen, at jeg bare er her i dag. Det vigtigste for mig er nemlig, at de kommer. Mange gange i løbet af dagen, så stiger humøret som regel også. Så griner de lidt og kommer med ud og afleverer en varer til nogle rigtig glade kunder, som er glade for at modtage nogle fine produkter. Og så giver det hele lidt sig selv, og så går de herfra med et smil.’
Blikket bliver rettet mod værkstedet, hvor fire unge fyre pludselig står og har gang i noget særligt. Ikke alene samarbejder de, de er også med til at lære hinanden op. Carina siger med glæde i stemmen:
’De er fire mennesker om at hamre én pind i nu. Det er meget typisk, og er det ikke også hyggeligt? Men den havde ikke fået lov at gå andre steder! Men nu holder de andre tre øje, fordi Mohammed selv tør at sætte den pind i. Magnus, der har lidt mere styr på det, står lidt baggrunden og tjekker, mens Steffen og Andreas, som heller ikke er helt dér endnu, står også og holder øje, og er del af det, der foregår. Mike gør det helt selv, og det er bare sejt.’
Carina er glad, for det er netop det, som de kan hos Woods. De giver værktøj til de unge både konkret og i overført betydning, så de unge har værktøjer til at kunne samarbejde i fællesskab med andre og til at kunne klare livet.
Partnerskab med stort bygge- og udlejningsfirma
Hos Woods har de store mål, men også en realistisk tilgang til, hvad de leverer. For dem er det vigtigere at være ærlige og sikre ordentlige slutprodukter, så det er kvalitet fremfor kvantitet, de leverer.
’Drengene har knoklet og er virkeligt dygtige. Flere af dem har også vist en god forståelse for det hele. Vi prøver også at spille med meget åbne kort med, hvad der sker i forhold til ordrer, for det er en del af at opbygge tillid. Og det kræver det. Det kræver, at man også selv tør at åbne sig op følelsesmæssigt og vise de her gutter, at man ikke behøver at pakke det væk, og at det er okay,’ siger Thomas og fortsætter:
’Vi har et mål om at drifte, men det er svært med den her målgruppe. Vi kan ikke have daglige produktionskrav, som skal nås. Jeg er af den type, at jeg ikke bare kan sige til kunden, at de får deres varer præcis den 23, hvis ikke jeg kan love det, det kan jeg ikke. Vi kan prøve, men det afhænger også af drengene. Af deres tilstand, deres humør og arbejdsindsats. Og om der er noget træ, eller om vi kan hente noget på genbrugspladsen? Alle de faktorer spiller ind i forhold til, om jeg kan nå det til den 23. Heldigvis har kunderne stor forståelse for det, når vi siger mellem fire til seks ugers produktions- og leveringstid.’
Kvaliteten og konsistensen er vigtig for Woods, for selvom det er bygget af genbrugstræ, så skal det også leve op til visse standarder, siger Thomas. ’Der er også en vis faglig stolthed, for det nytter jo ikke, at når vi har lavet tre slags kasser med en bestemt struktur og træ, at de næste tre, som kunden har bestilt, så er helt anderledes. For nogle kunder vil det være okay, men ikke for andre.’
Partnerskabet med Birch Ejendomme og stifter Rene Birch er noget, som betyder meget ikke alene for Carina og Thomas, men også de unge. Det er langt fra almisser, men et partnerskab, som alle vinder på.
’Birch Ejendomme har bestilt i alt 230 blandende kasser, blandt andet stærekasser, flagermuskasser, insektkasser, blomsterkasser m.m. Og det har de bestilt i god tid og uden, at det alt sammen skal være færdigt til én bestemt dag. Vi har seks til otte måneder at producere det i, og det er en kæmpe hjælp for os. Så leverer vi det drypvis, og enten kommer Rene selv forbi ellers hans far Nalle og det er vi bare glade for. Nogle gange kommer Rene også med en masse træ, som er i overskud fra byggepladser og deres produktion, og så får vi en trailer fuld, som vi bare kan bruge. Det kan blandt andet være store gerigter, som vi bruger til at bygge shelters med eller plankeborde, legehuse, hundehuse m.v. Det er både bæredygtigt i forhold til genanvendelsen af træet, og det giver drengene en meningsfuld hverdag at stå op til, hvor de er beskæftiget med noget, der er hensigtsmæssigt.’
Fra bandekriminalitet til beskæftigelse
Det er Carina, som fik ideen til og startede HUMAN Results, fordi hun syntes, at der manglede et tilbud til unge, der skulle finde en vej ud af kriminalitet og dårlige fællesskaber. Derfor besluttede hun sig for at skabe et alternativt og sundere fællesskab, som også kan gøre målgruppen arbejdsparat. Ofte er dem, som kommer hos Woods, yngre mænd, der blandt andet har været registreret i rocker- og bandemiljøet, har begået personfarlig kriminalitet eller har haft et svært misbrug. Med den rette støtte og hjælp kan de komme videre til et liv uden kriminalitet og misbrug. Og omdrejningspunktet for Carina har været en enorm nysgerrighed på, hvad er det for et fællesskab de uhensigtsmæssige miljøer ’tilbyder’ og rekrutterer folk til? Og hvordan kan der etableres lige så attraktivt et fællesskab, men som er lovformeligt, proaktivt og prosocialt ?
’Jeg arbejdede en del år med at motivere unge til at trække sig ud af bandemiljøet. Og problematikken var den samme hver gang. Lige pludselig er du ikke kriminel længere. Du figurerer ikke på nogle efterretninger. Du er ikke misbrugende. Du har et sted at bo. Du kan godt sove om natten, og du kan faktisk også godt finde ud af at stå op om morgen. Du kan også finde ud af at overholde aftaler med tilsyn i kriminalforsorgen eller, hvis du sidder med fodlænke på og skal overholde inde og ude tider. Men når alt kom til alt, så var der ikke nogen, som gad at have noget med dem at gøre, når det kom til at arbejde. Rigtig mange af dem har ikke fået færdiggjort 9. klasse, og når man FGU testede dem (Forberedende grunduddannelse, red), så var de så dårlige, at man ikke vidste, hvad man skulle stille op med dem. De havde ikke noget på deres CV og havde i bund og grund ikke en skid at kunne prale med, syntes de selv. For de kunne alligevel ikke vise det, som mange andre kunne på samme alder.’
Behovet for at vise, at det har en effekt med den rette støtte og hjælp er stor, ikke kun overfor kommunen, men også for de unge selv, siger Carina og følger op:
’Og her tænkte jeg, det kunne ikke være rigtigt, at de unge ikke kunne få en chance igen, når nu de var kommet så langt i deres liv, og derfor startede jeg selv det, der den gang hed ’Arbejdsliv og fællesskab’ med nogle stykker af gutterne. I sommeren 2019 ansatte jeg Thomas og sagde, at jeg har brug for ikke bare at gøre noget, som folk ikke tror på, men også vise, at det har en effekt, det vi gør. Derfor reinvesterede jeg hele min opsparing i det og brugte det til at dokumentere, at det har en effekt.’
Dengang startede de i det små, hvor de begyndte at udføre småopgaver med at fælde træer, lave barkflis og reparationer ved Frank Kejlberg, som ejer staldene og alle bygninger, samt hestene – hvor Sportsrideklubben Silkeborg, som er en forening har fokus på social retfærdighed og social inklusion, hvor blandt andet ryttere med handicap og meget dygtige private ryttere kommer. Det gav de unge nyt mod, siger Carina:
’De vidste, at de faktisk godt kunne stå op om morgen. De begyndte faktisk at kunne sidde i en rytterstue og spise deres frokost med almindelige mennesker. De kunne også sagtens holde ud et par timer, og det synes jeg bare er så sejt, især med tanke på, hvad de kom fra. Men ja, så skal de have meget individuel støtte for at kunne det, men når alt deres individuelle shit var i orden, så kunne de faktisk alt det.’
Bæredygtige mennesker & materialer
HUMAN Results / Woods får en dag et opkald fra John Kvistgaard, som i dag er del af projektet Rummelig Genstart, som dengang arbejdede med socialøkonomi i Silkeborg kommune. Her fik de en snak om, hvordan man bliver en registreret social økonomisk virksomhed, hvad cirkulær og social økonomi betyder osv. Der blev aftalt et møde, og her blev ideen med at genanvende genbrugstræ født, da Silkeborg Kommune havde en forpligtigelse til Regionen om at lave en indsats på området med genbrugstræ, som de ikke var kommet i gang med. Men det kom de, siger Carina:
’Før jeg vidste det, så var John og Thomas i fuld gang med at ideudvikle med shelters af genbrugstræ langs Gudenåen osv. Og lige pludselig, så havde jeg sagt ja til at tage det her projekt for Teknik og miljø forvaltningen i Silkeborg Kommune. Det var dog ikke uden besvær at skaffe genbrugstræ, det krævede en aftale med genbrugsstationen. Erhvervslokaler er dyre, og det betød, at vi måtte rykke udenfor byen. Så jeg købte en lille Suzuki Ignis og en brugt trailer siger Carina og det var der, Woods for alvor startede.’
Dog var det ikke en let start Woods fik, for de startede midt i marts 2020, lige da coronapandemien havde sit indtog i Danmark.
’Intet nyt beskæftigelsesrettet blev sat at i gang. Det var ikke let, men vi har haft John at læne os op af hele vejen, som fik os med i dette projekt, i Rummelig Genstart, og nu vi har andre samarbejdspartnere som Birch Ejendomme, som betyder alt for os. Samarbejdet med kommunen afhænger meget af individuelle medarbejdere, hvor det desværre kan variere meget, hvem man har fat i,’ siger Carina.
Samarbejdet med kommunen er ikke altid lige let, men Carina giver ikke op. De unge gør arbejdet det hele værd siger Carina:
’Når man kigger på det her klientel og de her fantastiske unge mennesker og hører deres historier og har fulgt dem i ganske kort tid, og man så ser, hvad de kan i de rigtige rammer, med den rigtige støtte og i et trygt fællesskab? Så bliver man bare ved!
Jeg er så stolt. Vi er 4 mennesker her, og så har vi 52 unge i alt og en fast flok, som kommer hver dag. Og vi giver bare ikke op, selvom oddsene er imod os, og samarbejdet med kommunen er trægt. Der er tre, der er ansat på socialt frikort, to som i fleksjob og i sommers fik vi den første i mesterlære.
Det kræver en ihærdig indsats at drive HUMAN Results / Woods, som også trækker på frivillige kræfter for at få det til at hænge sammen, siger Carina:
’Udfordringen er, at vi stadig arbejder meget frivilligt for at få det til at hænge sammen og er afhængige af andre frivilliges indsatser. Min egen mor sidder med hele bogføringen og faktureringen. For vi går ikke hen til de unge og siger, nu har I opbrugt de tre timer, som de under en bestemt § er visiteret til. Vi søger fonde, puljer og andre, men her er udfordringen igen den samme. Det er ikke økonomisk bæredygtigt, hvis de bevilger støtte i tre år, hvad sker der så efter? Det vi laver er socialt arbejde, som det offentlige i høj grad bør være med til at finansiere og understøtte. Det er en dyr investering, men vi har vist, at den kommer igen, for det, at de unge kan komme her, gør, at de ikke falder tilbage i kriminalitet. Ser I dem i fængslerne igen? Er der nye sigtelser? Nej. Er deres urinprøver stoffri? Ja. Det har en effekt.’
Info om HUMAN RESULTS & Woods By HUMAN results
HUMAN Results er en registeret socialøkonomisk virksomhed, som også ligger på Tilbudsportalen med en række forskellige social- og beskæftigelsesrettede indsatser.
Woods By Human Results laver håndlavede plankeborde, shelters, plantekasser, solsenge, udekøkkener, specialopgaver, børnemøbler, udelivs interiør og meget mere i træ, som de blandt andet får doneret af Birch Ejendomme; Kingo Karlsen, Forsyningsafdelingen i Silkeborg, private tømrermester, privat personer og som de afhenter på genbrugsstationen. Dette muliggør for den enkelte unge at etablere en tilknytning til beskæftigelse samt tilbyder et fællesskabsskabende værksted med fokus på det, som fællesskaber kan. Gennem bæredygtighed, faglighed, medmenneskelighed og mange års erfaringer med målgruppen, støtter de målgruppen af særligt udsatte unge i at skabe et liv uden kriminalitet, misbrug, hjemløshed, hvor fokus er at reducere udsathed, eksklusion og social ulighed, og være medskabende til et trygt samfund.
Hjemmeside / Tilbudsportalen
Fakta & mere info om Rummelig Genstart
Interviewet er foretaget som led i projektet Rummelig Genstart, som er et beskæftigelsesprojekt med formålet at øge arbejdsstyrken ved at skabe flere rummelige arbejdspladser og øge tilknytningen til arbejdsmarkedet for borgere fra kanten af arbejdsmarkedet.
Projektet samler arbejdsmarkedets parter, kommuner og virksomheder omkring inklusion af udsatte ledige, og iværksætter en række aktiviteter med henblik på at øge beskæftigelsen for mennesker kanten af arbejdsmarkedet. Rummelig Genstart udvikler og gennemfører additionelle indsatser, der hver for sig, og i sammenhæng, skal sikre inklusion og beskæftigelse af udsatte ledige samt skabelsen af flere socialøkonomiske og rummelige virksomheder igennem nye samarbejder og udviklingsprojekter mellem kommuner og socialøkonomiske partnere.
Rummelig Genstart er finansieret af den Europæiske Socialfond, Decentrale Erhvervsfremmemidler og en række samarbejdspartnere. Projektet drives af virksomheden Projekter imidt, som er ejet af de seks midtjyske FH-sektioner. Mere information om Rummelig Genstart
Birch Ejendomme er et bygge- og udlejningsfirma med hovedsæde i Silkeborg, som udover at opføre nye ejendomme også tager socialt ansvar samtidigt med, at de har fokus på bæredygtighed. Sammen med den socialøkonomiske virksomhed Woods by Human Results uden for Silkeborg har Birch Ejendomme indgået et partnerskab, som både giver beskæftigelse til unge på kanten og sikrer, at overskudstræ fra byggepladsen genanvendes. Et rent win-win samarbejde, som til trods for sit potentiale heller ikke er helt uden udfordringer. Her følger et interview med Rene Birch, stifter og direktør for Birch Ejendomme.
Hvad går samarbejdet ud på?
Vi leverer en masse af vores overskudsmaterialer, restprodukter fra byggepladserne og byggeproduktion, så de ting og materialer vi har i overskud, dem får Woods, så de kan lave brugbare ting af dem, som de så kan sælge. Og nogle af tingene køber vi så tilbage igen. Vi har f.eks. købt for 100.000 kr. fuglekasser m.m., som vi bruger rundt om på vores byggerier. Vi har købt det til den pris, man normalt vil skulle betale andre steder og lagt 10 % oveni, så vi er sikre på, at de får det, de skal have for dem, hvilket igen er en måde, hvorpå vi har kunnet hjælpe dem. Vi har også givet dem en julegave, og de har endda givet os en. Faktisk to juletræer, som de har bygget af genbrugstræ fra vores byggeplads. Det er smukt på flere måder.
Hvordan kom samarbejdet i stand?
Det er af politiske årsager. Vi bygger huse rundt omkring i landet, bl.a. i Silkeborg, og her er så nogle politikere, som brændte meget for det her projekt, som så var Woods. Vi blev spurgt, om vi ville tage ud og kigge på det og jo, det kunne vi da godt, tænkte jeg. Vi blev også spurgt om det måske var noget vi gerne ville sponsorere, og da vi kom der ud og så, hvem de er, og hvad de laver, så var der ikke så meget tvivl. For det er et rigtig godt projekt – for alt og alle.
Hvad overbeviste jer om, at det lige præcis skulle være dem?
De rammer én lige i hjertet. For det vi har givet dem, er jo for os affald og restprodukter. Men for dem er det guld. Det kan de bruge til noget fornuftigt. Det er en nem måde at hjælpe dem på. For vi er ikke interesseret i bare at give dem penge, de skulle også arbejde for det, og det er også det, de gerne selv vil. Vi vil jo også gerne have de her unge mennesker i gang med at lave noget arbejde, og det kunne vi konkret hjælpe dem med. De har også været ude at se vores lager, hvor de selv har kunnet fortælle, hvad de kan bruge. Lige nu kører vi hver uge ud til dem med en trailer fyldt med træ. Og det er ikke, fordi det koster os al verden, men de bliver lykkelige.
Hvad opnår I ved dette samarbejde?
Vi håber at opnå, at der kommer mere opmærksomhed på denne gruppe. Det fortjener de. At kommunerne rundt omkring vil få deres øje op for dem og forstå noget mere, for det synes vi, at de gør alt for lidt. Og derfor er vi heller ikke bange for at stå frem, stå ved os selv og vise, at vi bakker meget op om initiativer som Woods og det vigtige arbejde, de gør. I Birch Ejendomme er vi dem, der bygger mest i flere kommuner, og vi er den største enkeltaktør i flere kommuner, og vi synes, at flere bør starte sådan nogle initiativer op. For denne slags mennesker er over hele Danmark. De bliver bare glemt, har det ringere og bliver en voldsom belastning for samfundet – fordi de bliver glemt og ikke bliver taget hånd om og håndteret. Og det synes vi ikke, man kan være bekendt.
Vi håber på, at vi, ved at vi står frem og fortæller om det her samarbejde, gør, at flere vil gøre det samme. Det ændrer ikke noget for Woods, om vi giver 50.000 kr eller ej, men ved at vi står frem, så håber vi at det kan skabe synlighed omkring det her, så andre også kan se, at det her bliver vi nød til at gøre noget ved alle sammen. Alle har et ansvar her.
Vi I anbefale andre virksomheder at gøre som jer?
Ja vil vi da, men der, hvor vi specielt peger pilen hen mod er kommunerne. For det er et ganske alment offentligt ansvar at tage sig af de her mennesker, som er kommet galt afsted af forskellige årsager, men vi synes ikke, at de lever op til det ansvar. Det kan de ikke være bekendt og slet ikke, når det kan løses så let som de gør derude hos Woods og endda med så få midler. Vi har kæmpe respekt for det arbejde Carina og Thomas laver. Når noget er så billigt løst i forhold til, hvor store problemer det er og så med så få ressourcer, så forstår vi ikke, at nogen i kommunerne kan vælge at se bort fra det.
Hvilke forandringer håber I, at dette samarbejde kan medføre?
Vi håber, at det kan forandre omverdenens indstilling overfor dem. For her er nogle mennesker, som bare knokler, og vi håber, at de ved hjælp af dette samarbejde kan blive taget mere seriøst hos kommunerne, så de kan få den støtte og hjælp, som de burde få, når de løser sådan en stor offentlig opgave. Vi synes virkelig, at kommunerne svigter. Så det håber vi, at dette kan skabe opmærksomhed på. Og så håber vi da, at det har bidraget til, at de her helt unge mennesker, som er en del af en anden verden, at de får sig en tryg og værdig ungdom. For mange kommer fra liv, som ikke har været værdige. Og derfor håber vi, at de lige så stille kan komme til at få netop dét, et værdigt liv på længere sigt. Et liv uden kriminalitet, misbrug osv. For det er tydeligt, at de nok har fået nogle ar på kroppen, og man er heller ikke i tvivl om, at de heller ikke vil tilbage til der, hvor de har været. De ønsker noget andet og det har de, Carina og Thomas, været med til at give dem mulighed for. Om de unge er der, hvor de gerne vil være nu, det kan jeg ikke sige, men de er i hvert fald kommet væk fra det, de kom fra, og det er en stor forandring i den rigtige retning.
Hvad er vigtigt for jer at fortælle med dette samarbejde?
Det er et rigtig godt og vigtig projekt, det kan ikke siges nok. Men vi er trætte af, at det skal være så svært for dem at få hjælp hos kommunen, når det i princippet – i hvert faldt i vores øjne – er et offentligt ansvar. Det er en billig måde, at hjælpe dem på fremfor, at de unge måske ellers ville have været forsat i kriminalitet, skulle gennem retssystem og fængsel osv. Hvis man sammenligner prisen i forhold til, hvad det vil koste at sætte de unge i fængsel eller på en sikret ungdomsinstitution, så vil det koste mange flere millioner. Ved Woods koster det formentligt ikke en fjerdedel af det.
Kunne man forestille sig, hvis de unge en dag søgte job hos Birch Ejendomme, når de har færdiggjort en uddannelse og kvalificeret sig, at de så ville kunne få et job hos jer?
De skal være meget velkomne! Vi har endda allerede sagt til Woods, hvis vi har ekstra travlt og har nogle afgrænsede opgaver, såsom at skulle plante hække eller lignende, så har vi tilbudt, at vi gerne vil hyre dem til det. Men lige nu ved vi, at har de rigeligt travlt med at bygge shelters, fuglekasser og andet. Men ja, vi vil gerne ansætte de unge fra Woods hos os.
Fakta & Info
Læs mere om Birch Ejendomme her:
Læs mere om Woods by Human Results her
Interviewet er foretaget som led i projektet Rummelig Genstart, som er et beskæftigelsesprojekt med formålet at øge arbejdsstyrken ved at skabe flere rummelige arbejdspladser og ved at øge tilknytningen til arbejdsmarkedet for borgere fra kanten af arbejdsmarkedet.
Projektet samler arbejdsmarkedets parter, kommuner og virksomheder omkring inklusion af udsatte ledige, og iværksætter en række aktiviteter med henblik på at øge beskæftigelsen for mennesker kanten af arbejdsmarkedet. Rummelig Genstart udvikler og gennemfører additionelle indsatser, der hver for sig, og i sammenhæng, skal sikre inklusion og beskæftigelse af udsatte ledige, samt skabelsen af flere socialøkonomiske og rummelige virksomheder igennem nye samarbejder og udviklingsprojekter mellem kommuner og socialøkonomiske partnere.
Rummelig Genstart er finansieret af den Europæiske Socialfond, Decentrale Erhvervsfremmemidler og en række samarbejdspartnere. Projektet drives af virksomheden Projekter imidt, som er ejet af de seks midtjyske FH-sektioner.
Mere information om Rummelig Genstart
Deltagerne - HUMAN Results og Superwood
HUMAN Results er en socialøkonomisk virksomhed, hvis formål er at skabe et tilbud og en arbejdsplads, som kan give unge nye muligheder for et liv uden kriminalitet, misbrug, ensomhed og isolation. De unge producerer en række forskellige produkter – alt fra plantekasser til juletræer – lavet af genbrugstræ. HUMAN Results har indgået et partnerskab med Superwood, som er en virksomhed, der laver facadeløsninger i træ. Superwoods facadeløsninger sælges i Danmark, Sverige, Norge og Tyskland.
Hvad går partnerskabet ud på?
Superwoods frasorterede brædder fordeles i øjeblikket mellem goodwill-projekter, materialebanker og strategiske samarbejder. Goodwill projekterne tager særligt udgangspunkt i deres arbejde med Verdensmål 8, hvorfor de gerne støtter institutioner og organisationer, der vil yde en positiv forskel for mennesker, og er lokalt forankret i nærområdet til hampen. Derfor giver Superwood en del af det frasorterede træ til HUMAN Results, der producerer nye træprodukter, som de sælger videre. I dag er træprodukterne fra Human Results udbredt i hele Danmark i mange forskellige udformninger som alt fra træborde og shelters til juletræer.
Hvorfor indgå i partnerskabet?
For Superwood handler partnerskabet om at sætte et positivt aftryk der, hvor det giver mening. Med deres frasorterede træ kan de skabe en bedre hverdag for en række unge mennesker og understøtte det gode fællesskab, som Human Results tilbyder de unge. Samtidig er det også vigtigt for Superwood, at de indgår i partnerskaber, hvis værdier og gøremål stemmer overens med deres egne. Troen på at skabe større interesse og en mere bæredygtig tilgang både i byggebranchen og i forhold til at hjælpe unge på kanten af samfundet har været drivkraften bag partnerskabet. For Human Results betyder partnerskabet, at de fortsat kan give håb for de unge og vise dem, at omverdenen faktisk vil dem.
At indgå i et partnerskab med HUMAN Results får dig til at tænke på nye måder, hvorpå du kan bruge dine ressourcer bedst muligt og dermed være til gavn for andre
Ole Dalsgård Nielsen, direktør, Superwood.
Superwoods bedste råd til andre virksomheder
- Vælg et partnerskab, som giver mening for lige præcis jeres virksomhed – det skal harmonere med virksomhedens DNA, den bæredygtige strategi, og det værdisæt I har som virksomhed.
- Man skal gå helhjertet ind i et partnerskab - Tænk over, hvordan I får afsat ressourcer til både at kommunikere internt og eksternt om, hvorfor I gør, som I gør. Det kræver ressourcer af virksomheden.
- Se det som et strategisk værktøj til at vise konkret handling bag ordene. Og se at komme i gang, I vil ikke fortryde det!
HUMAN Results og Superwood (pdf)
Deltagerne - FlexVirk og Verdo
FlexVirk er en registreret not-for-profit socialøkonomisk virksomhed, der sælger forskellige serviceydelser på timebasis og på almindelige markedsvilkår. De tilbyder en bred vifte af serviceydelser, herunder alt fra rengøring og havearbejde til bogholderi og lager. FlexVirk har indgået et parnerskab med Verdo, som er en energikoncern, der blandt andet forsyner private og erhvervsvirksomheder med varme, vand og el. Derudover bygger Verdo energianlæg til industri og forsyning, udvikler intelligente trafikløsninger og opgraderer gadebelysningen samt handler med brændsler.
Hvad går partnerskabet ud på?
Idéen med partnerskabet er, at Verdo har nogle opgaver som er for små til, at det giver mening at ansætte en medarbejder. Samtidig har Verdo lanceret en ny strategi med fokus på at skabe flere lokale partnerskaber. Derfor var det oplagt at indgå i et partnerskab med FlexVirk. Verdo har to atriumgårde, hvor det ikke er muligt at komme ind med store havemaskiner. Derfor har Verdo hyret FlexVirk til at tage sig af dette område. FlexVirk stiller en medarbejder til rådighed, som udfører havearbejdet og sørger for vedligeholdelsen af de grønne områder. FlexVirk varetager den daglige ledelse af denne medarbejder både i forhold til løn, sygdom, forsikringer og medarbejderpleje m.m.
Lone Abdene, HR-chef, Verdo
Hvorfor indgå i partnerskabet?
Partnerskabet er en gevinst for begge parter, da Verdo gerne vil støtte lokale initiativer, der samtidig hjælper mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, og som giver mening for dem. For FlexVirk betyder partnerskabet, at de kan give endnu flere mennesker på kanten af arbejdsmarkedet mulighed for at blive en del af et trygt arbejdsfællesskab og dermed en vej tilbage til arbejdsmarkedet.
Verdo's bedste råd til andre virksomheder
- Lad være med at tænke så meget over, at det er en socialøkonomisk virksomhed - det er kun positivt!
- Undersøg, hvad en socialøkonomisk virksomhed kan tilbyde jer, så finder I hurtigt ud af, at det faktisk er en meget enkel måde at arbejde med CSR.
- Hvis I har nogle opgaver, der passer til, at nogen udefra kan løse dem, så undersøg, hvordan en socialøkonomisk virksomhed kan hjælpe jer.
Deltagerne – Huset Venture og T.I.N.G
Huset Venture er en socialøkonomisk virksomhed, hvis mission er at skabe arbejdspladser til mennesker med behov for ansættelse på særlige vilkår. Det gør de ved at udføre en bred vifte af opgaver blandt andet udfører de opgaver inden for produktion og pakkeri. Huset Venture har indgået et partnerskab med T.I.N.G, som er en møbel- og interiørbutik i Silkeborg, der sælger alt fra danske designmøbler og lamper til tæpper og cremer.
Hvad går partnerskabet ud på?
Huset Venture leverer forskellige bæredygtige og cirkulære produkter til T.I.N.G. Herunder bannerbags, der er lavet af gamle bannere og forskellige håndlavede glasprodukter, der er produceret af gamle vinflasker. Disse upcyclede produkter fra Huset Venture sælger T.I.N.G i deres butik i Silkeborg.
Husk på, at et partnerskab med en socialøkonomisk virksomhed ikke kun betyder, at I hjælper dem, men i høj grad også, at de hjælper jer. I fællesskab udnytter I jeres ressourcer bedst mulig til gavn for mennesker og samfundet
Helle Mølbæk Jacobsen, ejer af T.I.N.G
Hvorfor indgå i partnerskabet?
For T.I.N.G handler partnerskabet om at være med til at hjælpe mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og samtidig udbrede den gode fortælling om, hvordan vi alle kan være med til at hjælpe med at udnytte vores ressourcer på en bæredygtig måde til gavn for mennesker og vores samfund. Ligeledes betyder partnerskabet, at Huset Venture fortsat kan skabe flere arbejdspladser til mennesker, der har behov for at blive ansat på særlige vilkår og dermed tilbyde et stærkt arbejdsfællesskab.
T.I.N.Gs bedste råd
- Bare sig ja og hop ud i det!
- Hvis I har ressourcerne til at kunne hjælpe, så undersøg, hvordan både en socialøkonomisk virksomhed kan hjælpe jer, men også hvordan I kan hjælpe dem.
- Brug hinanden til at tænke innovativt og hvordan I på nye måder også kan udnytte jeres ressourcer.