Demokratisk ejerskab og organisering

Vi er eksperter i organisering af virksomheder og organisationer baseret på demokratisk ejerskab og stærke formål.

Vi hjælper vores medlemmer - medarbejderejede virksomheder, forbrugerejede virksomheder, socialøkonomiske virksomheder, civilsamfundsorganisationer med videre - med at udvikle og optimere deres demokratiske organisering.

Den juridiske organisering – herunder ejerskabsmodel, valg af virksomhedsform og vedtægter– er fundamentet, der skal sikre, at jeres virksomhed eller organisation effektivt kan realisere jeres formål, både på den korte og lange bane.

Som medlem af Kooperationen kan I, når som helst behovet viser sig, få hjælp til at udvikle og optimere jeres demokratiske organisering. Det gælder uanset, om I er organiseret som andelsvirksomhed (a.m.b.a. / f.m.b.a.), fond, forening eller kapitalselskab.

Det hjælper vi med:

  • Rådgivning om ejerskabsmodel og valg af virksomhedsform
  • Sparring om udarbejdelse, justering og fortolkning af vedtægter.
  • Sparring om organisationsudvikling og justeringer i organisationsstrukturen (fx fusion, omdannelse).
  • Vejledning om de lovgivningsmæssige rammer for andelsselskaber (a.m.b.a. / f.m.b.a.), kapitalselskaber, foreninger og fonde.
  • Etablering af demokratisk ejet virksomhed baseret på fx medarbejdereje, forbrugereje, producenteje.
  • Omdannelse til medarbejdereje eller andet demokratisk ejerskab.
  • Etablering af og omdannelse til socialøkonomisk virksomhed, herunder registrering som Registreret Socialøkonomisk Virksomhed (RSV).

Den rigtige juridiske ramme til jeres formål

Fællesnævneren for de virksomheder og organisationer, som vi hjælper og organiserer er, at formålet står i centrum. Nogle er organiseret omkring fælleskabsbaserede (kooperative) formål, som fx at drive en lønsom virksomhed til gavn for medarbejderne eller lokalsamfundet. Andre omkring at løse et vigtigt samfundsmæssigt problem til gavn for os alle.

At formålet er mere end økonomisk vinding har betydning for valg af ejerskabsmodel og virksomhedsform, og ofte vil der her være flere modsatrettede hensyn, der skal balanceres. Det omhandler fx emner som:

  • Definition og afgrænsning af formålet (herunder balancering mellem kommercielle, kooperative og almennyttige elementer).
  • Hvem der skal eje og have indflydelse på kort og langt sigt.
  • Muligheder for at søge finansiering og rejse kapital.
  • Fordeling af overskud og beskyttelse af formue.
  • Design af effektiv og stabil demokratisk ledelsesstruktur. 

Medarbejdereje og demokratisk ejerskab i Danmark 

Vores viden og rådgivning baserer sig på mange års arbejde med at udvikle og organisere kooperative virksomheder i Danmark. Det giver os en bred erfaringsbase – der spænder fra medarbejderejede virksomheder, der har leveret økonomiske resultater og værdi for deres medlemmer i mere end 100 år - til nystartede kooperative virksomheder og demokratiske organisationer, der i dag sætter andelstanken i spil på nye måder. Dertil kan vi trække på et stort internationalt netværk og et tæt samarbejde med kooperative rådgivningsaktører i andre lande.