Historien om Arbejderkooperationen i Danmark 1852-2012
I anledningen af Det Internationale kooperative år 2012 og Kooperationens 90 års fødselsdag udgav Arbejdermuseet bogen "Det kooperative alternativ - Arbejderkooperationen i Danmark 1852 - 2012". Bogen, der er på 304 sider og rigt illustreret, er skrevet af Arbejdermuseets seniorforsker og historiker Henning Grelle.
Bestilling
Prisen er kr. 248. Ved køb af mindst 10 bøger er prisen kr. 180 kr. Prisen er excl. forsendelse! Du kan bestille bogen ved at skrive til kontakt@kooperationen.dk. Husk navn og adresse! Du er også meget velkommen til at kontakte os på tlf. 33 55 77 30. Man kan også bestille bogen i engelsk udgave i et 40 siders resume for kr. 50.
Det kooperative alternativ
Bogen beskriver de internationale ideer, der lå til grund for at etablere kooperative forbrugsforeninger og produktionsvirksomheder i Danmark. Og især behandler den det brede spektrum af kooperative initiativer, diskussionerne inden for og uden for bevægelsen og de forandringer, kooperationen har gennemgået fra den spæde start i 1850erne og frem til i dag. I den danske arbejderbevægelse blev der nemlig aldrig skabt enighed om, hvad der var målet med kooperationen, så uenigheder og debatter har i høj grad præget udviklingen.
Historien om arbejderkooperationen handler om arbejdet for at forbedre levevilkårene ved at skabe virksomheder, hvor drivkraften ikke var mest mulig profit til ejerne. Og den handler om oprettelsen af brugsforeninger med det formål at opnå bedre kvalitet og lavere priser på de daglige livsfornødenheder.
Arbejderkooperationen har, trods nogle nedture, vist sin berettigelse og livskraft helt frem til i dag. Nye kooperativer ser dagens lys, og de mange nye virksomheder, der deler værdigrundlag med kooperationen, vil i fremtiden kunne tilføre kooperationen ny kraft.