Demokratiske virksomheder som folkeeje?

26. august 2021

Finanslovsforhandlingerne står for døren, og til dem har Enhedslisten et nyt forslag med sig om sociale andelsbeviser. Med forslaget er Enhedslistens ønske til Regeringen, at der afsættes fem millioner til en infrastruktur omkring sociale andelsbeviser. Formålet er at skabe et nyt finansielt produkt, der henter inspiration fra Storbritanniens Community Shares, og som tillader privatpersoner at investere i socialøkonomiske og demokratiske virksomheder.

Direktør Susanne Westhausen udtaler:
”Vi har i Kooperationen længe ønsket at kunne bringe de britiske Community Shares til Danmark, og ser derfor yderst positivt på forslaget. Der er dog nogle lovgivningsmæssige ting, man bliver nødt til at justere på for at få det til at virke.
Særligt skal vi have gjort det muligt for andelsvirksomheder (a.m.b.a.’er) at have ”investerende medlemmer”. Dvs. medlemmer, der ikke nødvendigvis er kunder eller medarbejdere i virksomheden. Det er noget, vi vil forsøge at løse igennem vores deltagelse i Ekspertgruppen om demokratiske virksomheder. Lykkes det, vil det for alvor åbne døren for, at danskerne kan investere i morgendagens demokratiske virksomheder. ”

Om Community Shares:

  • Community shares giver investorer mulighed for at yde indflydelse i virksomheden, men adskiller sig fra traditionelle investeringer, da community shares ikke er omsættelige og derfor kun kan sælges tilbage til virksomheden.
  • Andelshaverne får kun én stemme i virksomheden uanset, hvor mange penge de har investeret.
  • Da man ikke ønsker, at renterne skal være for høje, har man implementeret en øvre grænse for evt. rente på andelene.
  • Det sidste karakteristika ved community shares er, at kapitalen ofte er udelelig, hvilket betyder, at indtægt på et salg ikke fordeles mellem andelshaverne. Dette sikrer, at virksomheden tiltrækker tålmodig kapitel.

Du kan læse mere om Enhedslistens forslag her.