Femerntunnelen mellem Lolland og den tyske ø Fehmarn bliver en 18 km lang sænketunnel, der kommer til at rumme en tosporet motorvej i hver retning og to elektrificerede jernbanespor.
Selskabet Femern A/S er bygherre og administrerer budgettet på 52,6 mia. kr. inklusiv syv mia. kroner i reserver, og anlægget er fordelt på fire betingede kontrakter mellem to konsortier, der består af virksomheder fra Belgien, Danmark, Frankrig, Holland og Tyskland
I den senest offentliggjorte tidsplan, der er baseret på byggestart i 2020, skal forbindelsen være klar i 2028. Men den forsinkede tyske byggetilladelse presser den eksisterende tidsplan for Femern-forbindelsen mellem Lolland og Tyskland, der har 2028 som åbningsår. Dette skyldes en massiv modstand fra lokale beboere i Slesvig-Holsten. 12.600 klager er der modtaget i forbindelse med høringsfasen af tunnelprojektet. Afgørelserne af klagerne forventes slut dette år eller primo 2019, men samtidig forventes der ankesager i kølvandet på klagesvarene. Ankesager, der kan tage op til 5 år, før projektet eventuelt kan startes.
For nylig forlængede bygherreselskabet de betingede kontrakter med Aarsleff og de andre entreprenører i FLC-konsortiet, der skal anlægge størstedelen af Femern-forbindelsen mellem Lolland og Tyskland, med et ekstra år.
Kontrakterne stod til at udløbe ved udgangen af 2019, men på denne tid er der som nævnt ikke givet endeligt grønt lys fra Tyskland, og derfor Femern-selskabet fundet det nødvendigt at forlænge kontrakterne med FLC, hvilket kostede 45 mio. kr. for tre af de fire store kontrakter. Konkret går entreprenørerne i gang med at udarbejde detaljerede beskrivelser af, hvordan de vil bygge tunnelelementfabrikken.
Det gør de i samarbejde med Lolland Kommune, som har brug for beskrivelserne for at kunne behandle de konkrete og detaljerede lokale byggetilladelser.
Ender Femern-forbindelsen med at må udskyde åbningsåret til senere end 2028, vil det ikke være den første forsinkelse.
Da projektet blev vedtaget i en aftale mellem Danmark og Tyskland i 2008, var planen, at den landfaste forbindelse over Femern Bælt skulle være klar her i 2018.