De kooperative banker sikrer lærepladser

9. december 2020

På trods af corona-krise, nedlukning og alle de onder, det har medført, er der heldigvis også gode historier at fortælle fra den kooperative verden. Historier, som understreger noget af det, der gør kooperativer til noget helt særligt.

I netavisen Altinget kunne man fornyeligt læse, hvordan Danmarks største banker hvert år betaler massive bøder, fordi de ikke har oprettet nok lærepladser for unge fra erhvervsuddannelserne. I 2019 skulle Jyske Bank f.eks. betale 693.653 kr. i AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag), NODEA skulle indbetale 1.083.053 kr., mens Danske Bank måtte betale en bøde på hele 1.643.600 kr.

De fleste af bankerne på listen ville slet ikke kommentere på sagen, mens Danske Bank holdt på, at unge med en erhvervsuddannelse ikke kunne opfylde kundernes behov.

Arbejdernes Landsbank har imidlertid ikke noget problem med at finde plads til og brug for de unge med en erhvervsuddannelse. Arbejdernes Landsbank tager faktisk flere unge praktikanter end de behøves, hvilket giver dem et pænt tilskud fra AUB-ordningen. Og så er banken tilmed kåret som Danmarks populæreste pengeinstitut blandt kunderne syv år i træk.

For Arbejdernes Landsbank og alle andre kooperativer handler det nemlig om mere og andet end profit. Det handler om grundlæggende værdier og en bevidsthed om, at man er en del af noget større. Så selvom de kooperative banker måske løfter en stor del af branchens ansvar ift. praktik- og elevpladser, så gør de det gerne. Fordi det er en del af det kooperative dna at virke for samfundets bedste.