Troels Lund fjerner straf for ledige i socialøkonomiske virksomheder

2. oktober 2018

Efter henvendelse fra Kooperationen lover beskæftigelsesministeren nu at sikre, at det igen bliver muligt for dagpengemodtagere at udføre frivilligt ulønnet arbejde i socialøkonomiske virksomheder.

Tidligere i år måtte en frivillig chauffør hos FødevareBanken sande, at hans samfundsgavnlige ulønnede indsats ville ende med at blive en dyr fornøjelse. Hans A-kasse meddelte nemlig, at han skulle modregnes i sine dagpenge for samtlige frivillige arbejdstimer han har lagt hos NGO’en.

Begrundelsen

Siden regeringen, S, R og DF i december sidste år ændrede reglerne for frivilligt arbejde, må dagpengemodtagere kun udføre frivilligt ulønnet arbejde i frivillige organisationer og foreninger. Og ifølge en vejledning fra Beskæftigelsesministeriet kan socialøkonomiske virksomheder ikke være frivillige organisationer, men skal betragtes som private virksomheder.

Det er denne vejledning, Kooperationen sammen med FødevareBanken har kæmpet for at få ændret. Og med et positivt ministersvar synes dette nu at ville lykkes. Ministeren vil tilrette vejledningen, så der fremover ikke vil blive skelet til om en frivillig organisation er socialøkonomisk. Herudover lover ministeren at informere A-kasserne, der vil blive pålagt at genoptage sager med forkerte afgørelser. Forhåbentligt til gavn og glæde for FødevareBankens frivillige chauffør.

Læs Kooperationens henvendelse og svaret fra beskæftigelsesministeren.

Læs beskrivelsen af sagen på Altinget.dk

For yderligere spørgsmål kontakt konsulent Ulrik Boe Kjeldsen på ubk@kooperationen.dk eller 33 55 77 47