Bogudgivelse

22. april 2021

Under præsidentvalgkampen i USA talte Donald Trump med angst i blikket om ”Nordisk Socialisme”, og hans økonomiske rådgivere udgav i slutningen af 2018 en 72 siders rapport om deres bekymringer over, at et stigende antal vælgere interesserede sig for disse alternative økonomiske ideer, og om at levestandarden i det kapitalistiske USA i gennemsnit var 15% højere end i de ”socialistiske” nordiske lande.

Så hvordan kan nogen finde på at sætte tvivl ved privat kapitalismens fortræffeligheder?

Verden er i forandring og faktorer som klimaforandringer, finanskriser, sundhedskriser og stigende økonomisk og social ulighed bidrager alle til, at vi må tænke nye løsninger, nye måder at organisere vores økonomi og vores samfund på.

I sin nye bog ”Nordisk Socialisme – på vej mod en demokratisk økonomi” skriver Pelle Dragsted side op og side ned - på den fede måde! - om hvorfor demokrati også i ejerskab er godt for vores alle sammens fælles velfærd og samfund.

Som inkarneret fællesskabsfan bliver man glad i låget, når der udgives en bog, som i den grad sætter spotlyset på, hvordan den kooperative virksomhedsmodel både i dag og igen i morgen kan bidrage til, at man lokalt finder fælles løsninger på hverdagsproblemer på en samfundsmæssig bæredygtig måde.

Som vi skrev i Politiken først på året, så er det at eje og drive virksomheder i forskellige typer af fællesskaber ikke en revolution – det er bare sund fornuft! Og så kan man kalde det Fællesskabsøkonomi, Andelsøkonomi, Økonomisk Demokrati eller Kooperativ økonomi. Navnet er ikke det vigtige.

Med en parafrase over et kendt dansk firmamotto er min anbefaling: Læs, tænk og bliv glad!
Vi kan jo alligevel ikke rejse for tiden.